Hoppa till innehåll

Att omvandla återvinning av planglas – mot ett cirkulärt värdenätverk

21 november 2024

En av de största globala utmaningarna idag är den växande bristen på kritiska material, såsom sällsynta jordartsmetaller, samtidigt som utvinningen av jungfruliga resurser fortsätter i alarmerande takt. Dessa praktiker påverkar både miljön och klimatet negativt. För att hålla oss inom planetens gränser måste övergången till cirkulära materialflöden accelerera avsevärt.

Sedan 2022 har projektet Trace4Value tagit sig an denna utmaning genom att skapa ett cirkulärt värdenätverk för planglas. Sju partners arbetar tillsammans för att gå bortom traditionella avfallshanteringsmodeller och förbättra effektiviteten i återvinningen.

Digitaliseringens roll
Digitalisering är avgörande för att göra cirkulära flöden transparenta och effektiva. Karin Wannerberg, projektledare på Ragn-Sells och delprojektledare inom Trace4Value, förklarar:

– Genom att samla in och dela data om materialflöden skapar vi nya möjligheter att spåra och säkerställa resursernas kvalitet, vilket gör återvinning och återbruk betydligt mer effektivt. Här spelar konceptet med ’digitala tvillingar’ en central roll.

Slutna kretslopp för planglas
Planglas, ett nyckelmaterial inom byggsektorn, står inför unika utmaningar. Målet är att återvinna detta material utan att försämra dess kvalitet, så att det kan återanvändas i nya byggprojekt istället för att användas till produkter med lägre värde, såsom flaskor eller isolering. Innovationer inom optisk sortering och kvalitetskontroll gör detta möjligt. För att uppnå dessa mål kartlägger projektet hela livscykeln för planglas, från demontering till återvinning. Detta säkerställer spårbarhet och anpassning till industrins standarder, med stöd av robust datainsamling och kvalitetssäkringssystem.

Ett gemensamt digitalt språk
En central del av projektet är utvecklingen av en delad digital infrastruktur. Detta inkluderar en universell dataontologi som möjliggör smidig informationsdelning och semantisk interoperabilitet mellan alla intressenter. Digitala tvillingar ger detaljerade insikter i materialflöden och gör det möjligt att analysera och spåra resurser från ursprung till återbruk. Projektets yttersta ambition är att etablera ett digitalt produktpass. Denna innovation kommer att ge transparens om en produkts livscykel och hjälpa aktörer att optimera återbruk och återvinning. Initiativet syftar inte bara till att transformera återvinningsprocessen för planglas utan också till att sätta en ny standard för att bygga en mer hållbar byggindustri.