Hoppa till innehåll

Nyheter

Digitala produktpass presenterades på DCongress

13 mars 2024
Digitala produktpass (DPP) kommer att bli obligatoriska för textilier inom bara några år. De testas redan på plagg hos Kappahl och Marimekko som en del av ett pilotprojekt inom Trace4Value. Den 7 mars presenterades projektet på DCongress i Göteborg, som arrangerades av Svensk Handel.

Ny rapport om möjligheter och utmaningar med digitala produktpass

21 februari 2024
Vad innebär införandet av digitala produktpass för företag inom mode- och textilindustrin? Detta är vad Eveliina Lehtisalo har undersökt i sin masteruppsats vid Aalto-universitetet i Finland, inom Trace4Value-projektet.

Utbildningen som ger dig koll på spårbarhet

31 januari 2024
Vill du få bättre koll på vad som menas med spårbarhet, lära dig om digitala produktpass och få tips på hur din organisation kan förbereda för kommande lagkrav och förväntningar? Experter från projektet Trust4Value har satt ihop en utbildning där du på en dryg timme får en bra grund att stå på.

Kappahl lanserar pilot med digitala produktpass tillsammans med Trace4Value

22 januari 2024
Nu kan Kappahls kunder som online handlar barnbyxan Göran eller barntröjan Olle ur vårens kollektion av Minories ta del av hållbarhetsdata om t ex material, leverantör, miljömärkning och hur plaggen kan cirkuleras.

Storsatsning om 31 miljoner till banbrytande vattenprojekt

18 december 2023
Unity4Water är ett nyskapande initiativ från RISE och Mälardalens Universitet som kombinerar den senaste tekniken med samhällsvetenskap. Projektet strävar efter att revolutionera återanvändning av avloppsvatten och processvatten för att använda det som en resurs inom matproduktion.

Cirkulär och hållbar inomhusodling och livsmedelsproduktion

14 november 2023
Forskning vid Mälardalens Universitet ska bidra till en mer miljövänlig och resurseffektiv jordbrukssektor genom att återanvända avloppsvatten och dess biprodukter som gödningsmedel. Detta minskar avfallet och miljöpåverkan från konventionella syntetiska gödselmedel.

Spårbarhet ger elprodukter ett längre liv

19 oktober 2023
Projektet KEEP arbetar med att göra elprodukter mer spårbara och har nyligen genomfört ett pilottest där företag fått testa identitetsbärare kopplade till digitala produktpass på sina produkter.

Scandinavian Mind podcast: Vad är ett digitalt produktpass?

5 oktober 2023
Vill du veta mer om vad man jobbar med i vårt delprojekt Digitala produktpass inom textil? Lyssna på podcasten Scandinavian Mind!

Utbildningar inom spårbarhet – nästa steg för att öka medvetenheten

22 september 2023
Svenska företag och organisationer står inför en stor utmaning i och med kommande lagkrav om spårbarhet. Projektet Trust4Value arbetar fram ett lättillgängligt utbildningsmaterial om spårbarhet för att svenska aktörer ska bli bättre rustade inför framtiden.

Projekt om digitala produktpass uppmärksammas i SiliconRepublic

21 september 2023
Tidningen SiliconRepublic lyfter fram vårt projekt Digitala produktpass inom textil.