Därför engagerar sig Delogue i digitala produktpass – och här är deras planer
Delogue är en av de aktörer som går från ord till handling. Som en molnbaserad PLM-plattform (Product Lifecycle Management) anpassad för livsstils- och designbranschen, stödjer Delogue varumärken i att hantera produktdata – från första skiss till slutleverans. Fokus ligger på att göra samarbetet mellan varumärken och leverantörer smidigt, strukturerat och transparent – så att information om produkten inte bara skapas, utan också används meningsfullt mellan olika system.
Nu tar Delogue sitt datakunnande ett steg längre genom att ansluta sig till SwePass-initiativet inom plattformen Trace4Value. Syftet med projektet är att utveckla digitala produktpass (DPP) som möjliggör cirkulära affärsmodeller och förbättrad spårbarhet genom hela värdekedjan – från råmaterial till återvinning.
– För oss handlar det om att säkerställa att den data som skapas under produktutvecklingen faktiskt kan flöda genom systemet och användas – inte bara lagras. Om branschen menar allvar med digitala produktpass, då måste plattformar som vår vara en del av lösningen, säger Anja Padget, Head of ESG and Communications på Delogue PLM.
Delogues engagemang i SwePass speglar deras övertygelse om att PLM-system spelar en avgörande roll för att möjliggöra digitala produktpass. Det är nämligen i de tidiga skedena av produktutvecklingen som de viktiga besluten fattas – kring material, design, leverantörer och hållbarhetsmål. Delogues plattform hjälper varumärken att strukturera processen, spåra förändringar och säkerställa att relevant data samlas in och är tillgänglig från start.
Just nu fokuserar Delogue på att skapa kontakt med andra projektpartners och sätta sig in i SwePass projektets omfattning, mål och tidplan. De inledande mötena – både digitala och fysiska, som det senaste i Norrköping – har redan väckt idéer och gett en tydligare bild av var företaget kan bidra mest.
Men att delta i SwePass handlar inte bara om att dela med sig av befintlig kunskap – det är också en lärandeprocess. En av de största utmaningarna Delogue identifierar är den stora mängd data som behöver samlas in – och att många varumärken och leverantörer fortfarande håller på att anpassa sig till det nya arbetssättet.
– Det är en brant inlärningskurva framför oss. För att digitala produktpass ska fungera behöver alla i värdekedjan veta vilken typ av data som krävs, hur den ska samlas in på ett strukturerat sätt och hur arbetsflödena kan anpassas efter verksamheten – utan att bromsa utvecklingen. Där kan PLM-system som Delogue fungera som en brygga, genom att hjälpa användare att integrera datarutiner i det dagliga arbetet, säger Anja Padget.
På längre sikt hoppas Delogue spela en nyckelroll i hur kraven på digitala produktpass kan översättas till praktiska verktyg. I takt med att regelverken utvecklas kommer förmågan att integrera dessa krav i produktutvecklingsprocessen att vara avgörande – inte bara för att uppfylla regelverk, utan för att fatta bättre beslut och utveckla smartare produkter.
