Filippa K investerar i digitala produktpass för att möjliggöra cirkulärt mode och spårbarhet
Filippa K är ett väletablerat modemärke med egen produktion och vill ta att ansvar för att säkerställa att deras plagg får ett fortsatt liv – även efter att de lämnat butikshyllorna. Med tydligt fokus på spårbarhet och textilåtervinning går företaget nu med i vårt projekt SwePass, där digitala produktpass utvecklas som verktyg för en mer cirkulär och transparent värdekedja inom textilindustrin.
– Att våra produkter kan återvinnas med hög kvalitet och så småningom bli nya textilier är avgörande för oss. Genom att delta i SwePass vill vi bidra till att detta blir möjligt, samtidigt som vi säkerställer att de digitala produktpass vi investerar i fungerar i praktiken och skapar verkligt värde, säger Olivia Sjöberg, Senior Sustainability Controller på Filippa K.
Från spårbar ull till datadrivna affärsmodeller
Filippa K har redan arbetat med spårbarhet inom ramen för The Fiber Traceability Initiative – ett projekt i samarbete med Axfoundation, GS1 Sweden och VirtualRoutez. Inom initiativet har digitala produktpass testats på plagg där ullen spårats hela vägen från gård till färdigt plagg, och informationen delas öppet med kunderna. Utöver ökad transparens i produktionen ser Filippa K stor potential i digitala produktpass för att utveckla nya affärsmodeller och få djupare insikter i hur plagg används och sorteras efter köp.
– Arbetet inom SwePass är en viktig del av våra bredare insatser för att öka spårbarheten och skapa produktpass som innehåller värdefull information – som uppmuntrar till längre användning och i slutändan möjliggör effektiv sortering och insamlingssystem, säger Olivia Sjöberg.
Samarbete för standardiserade lösningar
Ett av SwePass huvudmål är att utveckla gemensamma standarder och strukturer för hantering av produktinformation. Filippa K betonar vikten av harmoniserade lösningar, särskilt för senare led såsom reparation, andrahandsförsäljning och sortering.
– När alla aktörer använder samma dataformat blir det enklare att hantera produkter på ett hållbart sätt. Det gör det också möjligt att jämföra och validera information på ett rättvist sätt, vilket bidrar till ökad transparens och jämlika villkor på marknaden, säger Olivia Sjöberg.
Utmaningar: system, integration och användarupplevelse
Trots många möjligheter kvarstår flera utmaningar. En är att få olika aktörer att använda samma plattformar och standarder, trots varierande IT-system och fysiska databärare. En annan är att säkerställa att digitala produktpass är relevanta och användarvänliga för konsumenter. För att lyckas måste digitala pass vara intuitiva och tillföra konkret nytta – till exempel genom att ge information om ursprung eller förenkla återanvändning och återvinning av plagg.
Datadriven förbättring och ökad återvinning
Filippa K hoppas även kunna bidra med insikter kring svårigheterna att få tillgång till rätt data för spårbarhet – och i gengäld få tillgång till data från sorteringsprocesser. Denna återkoppling kan hjälpa företaget att förbättra sina produkter och affärsmodeller på ett mer datadrivet sätt.
– Vi vill påverka branschstandarder för spårbarhet och hållbarhet. På lång sikt vill vi skapa en mer effektiv och hållbar produktionskedja – och bidra till omställningen mot en cirkulär ekonomi inom modebranschen, avslutar Olivia Sjöberg.
