Så skapar Botaniska trädgårdens växthus nya möjligheter för cirkulära materialflöden
Med ökande krav på hållbara lösningar står dagens samhälle inför stora utmaningar när det gäller att hantera resurser på ett effektivt och klimatsmart sätt. I ett samarbete mellan PiiA, Ragn-Sells och flera andra aktörer utvecklas nu en metod för att skapa cirkulära materialflöden, särskilt med fokus på planglas. Och platsen för att demonstrera detta är ett växthus i Botaniska trädgården i Lund.
Projektet, som löper fram till 2025, syftar till att införa en digital infrastruktur som gör det möjligt att spåra material och säkerställa att återvunna resurser bibehåller sin kvalitet genom hela det cirkulära flödet.
– Vi måste sluta se avfall som ett problem och istället börja se det som en resurs – något som kan återanvändas och återföras i kretsloppet, säger Karin Wannerberg, projektledare på RagnSells.
Projektets demo i Botaniska trädgården
En central del av projektet är en demo i Botaniska trädgården i Lund, där ett växthus genomgår en ombyggnad under ledning av Statens Fastighetsverk med stöd av White Arkitekter. Genom en 3D-modell av byggnaden ska data delas mellan aktörer i värdekedjan. Detta sker för att säkerställa att den informationsmodell som projektet utvecklar, kan stödja effektiv datadelning och spårbarhet i praktiken. Målet är att visa hur data delas genom en skalbar metod baserad på gemensamma ontologier, vilket innebär att både människor och maskiner kan tolka och använda informationen på ett enhetligt sätt.
Från teori till praktik
Den cirkulära ekonomins framgång vilar på vår förmåga att följa och förstå materialets väg genom hela värdekedjan. I projektets demo har en digital tvilling skapat en kopia av alla relevanta data och steg i materialflödet, från byggnation till återbruk eller återvinning. Denna modell fungerar som en ”digital representation” som gör det möjligt att dela information om materialets kvalitet, logistiska aspekter och andra avgörande datapunkter.
– För att skapa verklig förändring behöver vi en digital infrastruktur som följer materialet hela vägen. På så sätt kan vi säkerställa att inget värdefullt går förlorat, säger Karin Wannerberg.
Nyckeln till skalbara lösningar
Projektet lyfter fram behovet av gemensamma informationsmodeller som möjliggör smidig datadelning mellan olika aktörer och system. Genom att arbeta med gemensamma digitala standarder säkerställs att data om materialets ursprung, kvalitet och framtida möjligheter kan bevaras och kommuniceras effektivt i hela värdekedjan. Detta är en avgörande komponent i att utveckla cirkulära affärsmodeller och nya tillvägagångssätt för återvinning av exempelvis planglas.
Minskat utsläpp av koldioxid med cirkulära affärsmodeller
Den primära målsättningen för projektet är att möjliggöra återanvändning och högkvalitativ återvinning av planglas, vilket i sin tur minskar behovet av jungfruliga material och minskar utsläppen av koldioxid. för planglas med 54% i hela värdekedjan. Samtidigt ställer industrin krav på kvalitetssäkring och spårbarhet för att säkra att återvunna material håller en hög standard. Den demo som genomförs på växthuset i Botaniska trädgården ska visa hur dessa mål kan uppnås i praktiken och hur en fungerande digital informationsmodell kan stödja cirkulära flöden av planglas.
Teamet från vänster: Oskar Storm, Saint Gobain | Rickard Nygren, White arkitekter | Christina Stålhandske, Ragn-Sells | Karin Wannerberg, Ragn-Sells