Hoppa till innehåll

Nyheter

Digitala produktpass: Från idé till verklighet

17 januari 2025
Digitala produktpass är inte bara en ny lagstiftning från EU – de är en möjlighet för företag att stärka sin hållbarhetsprofil, möta kunders förväntningar och bidra till den gröna omställningen. Vid Svensk Handels senaste seminarium diskuterades det hur dessa digitala identiteter kan skapa transparens genom hela produktlivscykeln – från tillverkning till återvinning.

Hallå där, Sophie Charpentier, medförfattare till rapporten “Data för spårbarhet och digitala produktpass: Tips och översikt”.

17 december 2024
Vad handlar rapporten om? Vad är digitala produktpass och varför är de viktiga? Vilka utmaningar finns? Hur kan företag börja förbereda sig för digitala produktpass? Läs alla frågor och svar här!

Så skapar Botaniska trädgårdens växthus nya möjligheter för cirkulära materialflöden

5 december 2024
Med ökande krav på hållbara lösningar står dagens samhälle inför stora utmaningar när det gäller att hantera resurser på ett effektivt och klimatsmart sätt. I ett samarbete mellan PiiA, Ragn-Sells och flera andra aktörer utvecklas nu en metod för att skapa cirkulära materialflöden, särskilt med fokus på planglas. Och platsen för att demonstrera detta är ett växthus i Botaniska trädgården i Lund.

Demonstratorer gör cirkulära lösningar till verklighet

25 november 2024
Vår cirkulära vision blir till verklighet genom demonstratorer som testar och förfinar innovativa metoder i praktiska miljöer. Genom deras pilotprojekt belyser vi både utmaningar och möjligheter med att skala upp cirkulära lösningar. 

Att omvandla återvinning av planglas – mot ett cirkulärt värdenätverk

21 november 2024
En av de största globala utmaningarna idag är den växande bristen på kritiska material, såsom sällsynta jordartsmetaller, samtidigt som utvinningen av jungfruliga resurser fortsätter i alarmerande takt. Dessa praktiker påverkar både miljön och klimatet negativt. För att hålla oss inom planetens gränser måste övergången till cirkulära materialflöden accelerera avsevärt.

Att driva social hållbarhet

31 oktober 2024
Trace4Value-projektet förenar intressenter från olika sektorer - från designers och materialleverantörer till tillverkare och återförsäljare - för att ta itu med den komplicerade uppgiften att omforma globala värdekedjor mot hållbarhet, klimatneutralitet och cirkularitet. Projektet, som består av 65 partners från olika branscher, fokuserar på att skapa praktiska verktyg som är nödvändiga för en cirkulär ekonomi.

Nytänkande vattenanvändning för jordbruk

24 oktober 2024
De globala vattenresurserna utsätts för allt större påfrestningar och för det Trace4Values-relaterade initiativet Unity4Water gäller det att hitta nya sätt att hantera vattenbristen inom jordbruket. Genom att återanvända industriellt processvatten och avloppsvatten minskar projektet trycket på färskvattenförsörjningen och stöder hållbara jordbruksmetoder. Med hjälp av avancerad teknik som optiska sensorer och AI optimerar Unity4Water användningen av näringsämnen, vilket minskar miljöpåverkan och främjar miljövänligt jordbruk.

Ta del av utbildning och nätverk kring spårbarhet

24 april 2024

Digitala produktpass presenterades på DCongress

13 mars 2024
Digitala produktpass (DPP) kommer att bli obligatoriska för textilier inom bara några år. De testas redan på plagg hos Kappahl och Marimekko som en del av ett pilotprojekt inom Trace4Value. Den 7 mars presenterades projektet på DCongress i Göteborg, som arrangerades av Svensk Handel.

Ny rapport om möjligheter och utmaningar med digitala produktpass

21 februari 2024
Vad innebär införandet av digitala produktpass för företag inom mode- och textilindustrin? Detta är vad Eveliina Lehtisalo har undersökt i sin masteruppsats vid Aalto-universitetet i Finland, inom Trace4Value-projektet.