Hoppa till innehåll

4 steg till GTIN – Spårbarhet och cirkularitet i byggbranschen

Spårbarhet utgör en central del i omställningen mot cirkulära affärsmodeller inom byggbranschen. Genom att göra råvaror och byggprodukter spårbara möjliggörs återanvändning, återtillverkning och återvinning, vilket främjar en mer hållbar och resurseffektiv byggprocess.

För ett byggnadsverk, som till exempel ett flervåningshus, finns det mycket information och data som måste vara transparent och kommuniceras mellan aktörer under byggnadens livscykel. Detta behövs för att fatta säkra och hållbara beslut under projektering, byggande och användning. Även i slutet av och efter livscykeln är tillgång till data nödvändig för att utvärdera och hantera material, produkter och byggkomponenter ur ett cirkulärt perspektiv.

Den mycket stora mängden information och den ofta långa livscykeln för byggnadsverk kräver digitalisering av information och data, inklusive identifiering, prestanda, validering, delning och lagring.

Under 2018 tog aktörer inom den svenska byggbranschen ett gemensamt beslut att använda GS1 produktidentifikationsstandard GTIN (Global Trade Item Number) som en gemensam standard. Syftet var att tillämpa en global och spårbar identifiering, som både människor och maskiner, som IT-applikationer och system, kan läsa av och använda.

2022 genomfördes förstudieprojektet 4 Steg till GTIN, med målet att definiera effektivare och delbara informationsmodeller och metoder för att öka hållbarhet och cirkularitet inom byggbranschen. Genom att använda standarder som produktstandarder (om möjligt EU-harmoniserade) för byggprodukter och globala standarder för produktdatamallar kan verifierad data successivt samlas in för varje produkt och byggdel, vilket sedan kan kopplas ihop i digitala tvillingar av den byggda miljön.

I förstudien deltog olika aktörer inom byggindustrin och slutrapporten levererades i mars 2023.

Under 2023 och 2024 har arbetet fortsatt i olika projekt inom den nationella byggbranschen för att skapa gemensamma och delade digitala modeller och metoder för att stödja och öka cirkularitet och hållbarhet. Nationell lagstiftning som klimatdeklarationer har också skärpt leveranskraven och efterfrågan på data.

Under 2023 och 2024 har också olika europeiska (EU) projekt genomförts och rapporterats.
Även lagstiftning kopplad till klimatpåverkan, hållbarhet och cirkularitetsmål har publicerats och träder i kraft under 2024. Exempel är den reviderade ”Construction Product Regulation (CPR)” och den nya ”Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR)”, inklusive ”Digital Product Passport ( DPP)”. Läs mer om arbete kring spårbarhet på Svenskt Träs hemsida.

Vill ditt företag ställa om? Ta en titt på faktabladet och videoklippen nedan:

Kontakt

Bernt Olausson

Delprojektledare
Svenskt Trä